Ετικέτες - Θέματα

Αρχική σελίδα - Ηome page

Ότι Κάτσι ...

Ότι Κάτσι ...

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτόπουλο Cacciatore ( Ιταλία )


Υλικά:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
8 μικρά μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
Αλάτι, πιπέρι
3 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί ή ζωμό κότας
800 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη σε κονσέρβα
1,5 φλιτζάνια κατεψυγμένα μικρά κρεμμυδάκια
1 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. μπαλσάμικο
10 ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι βάλε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πασπάλισε το κοτόπουλο με λίγο αλάτι και πιπέρι και σωτάρισέ το στο λάδι ίσα να πάρει χρώμα. Βγάλτο από το τηγάνι.
Ρίξε τα μανιτάρια, την πιπεριά, το καρότο και το σκόρδο. Μαγείρεψε για 4 λεπτά. Πρόσθεσε το κρασί. Σιγόβρασε χωρίς να σκεπάσεις μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Πρόσθεσε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τη ρίγανη και μία κ.γλ. Πιπέρι και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το κοτόπουλο.
Σιγόβρασε με σκεπασμένη κατσαρόλα περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Πρόσθεσε το μπαλσάμικο και όσο αλάτι επιθυμείς.
Πριν σερβρίρεις ρίξε μερικές ελιές και μαϊντανό.

Καλή Επιτυχία !!!!!

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Συκώτι µε ξίδι µπαλσάµικο και µέλι......


ΥΛΙΚΑ:
6-8 φέτες µοσχαρίσιο συκώτι, πάχους 1 εκ.
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1/4  φλ. ξίδι µπαλσάµικο
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. µέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις φέτες του συκωτιού µε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουµε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουµε µε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουµε το συκώτι γυρίζοντας τις φέτες τακτικά (ανάλογα µε το µέγεθος του τηγανιού, ίσως χρειαστεί να το κάνουµε σε δύο δόσεις). Τοποθετούµε τις ψηµένες φέτες σε πιατέλα σερβιρίσµατος.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά και ρίχνουµε στο τηγάνι το ξίδι. Προσθέτουµε το δενδρολίβανο, το αλάτι και το µέλι. Με µια σπάτουλα καθαρίζουµε τον πάτο από τις «καραµέλες» και ανακατεύουµε καλά, µέχρι να οµογενοποιηθεί η σάλτσα. Περιχύνουµε το συκώτι. Συνοδεύουµε µε φρέσκο ψωµί.

Καλή Επιτυχία !!!!!

Μάσκα προσώπου με καρότα..για λαμπερό δέρμα!



Τα καρότα περιέχουν πλούσιες πηγές βιταμινών που βοηθούν στη θρέψη και την καλή κατάσταση του δέρματος σας, ενώ το προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες του ηλίου.


Για φτιάξετε μια μάσκα από καρότο:
* Αφαιρέστε το δέρμα από το καρότο και βράστε το.
* Λιώστε το βρασμένο καρότο και προσθέστε το μέλι για να κάνει μια παχιά πάστα.

Απλώστε τη μάσκα σε όλο το πρόσωπό σας, αφήστε τη για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Αποθηκεύστε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Επαναλάβετε τη μάσκα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό.

Ομάδα neadiatrofis.gr 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σπανακόρυζο με κεφαλοτύρι.....

 
Υλικά:
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδόπουλα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο >>
3-4 ντομάτες τριμμένες η 1 κουτί κονκασέ
1/2 κούπα πουμαρό
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
250 γρ. κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε σε λάδι το κρεμμύδι και τα κρεμμυδόπουλα.
Ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το πουμαρό, αλάτι, πιπέρι και νεράκι μέχρι να καλυφθούν τα υλικά.
Οταν μαλακώσει το σπανάκι ρίχνουμε το ρύζι και 5΄πριν κατεβάσουμε απο τη φωτιά ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε μέγεθος καρυδιού.
Τρώγεται ζεστό όσο διατηρεί το τυρί τη μαστιχωτή του υφή.

Καλή Επιτυχία !!!!!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τυρόπιτες Στο Τηγάνι.....


Υλικά:
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
370 ml. νερό περίπου
8 gr. μαγιά ξηρή στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
τυρί φέτα σκληρή
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτελεση:
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά.
Δυαλύουμε στο νερό το αλάτι και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε 10 λεπτά την ζύμη να ξεκουραστεί.
Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 10-12 ισόποσα κομμάτια.
Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο όχι πολύ λεπτό
Γεμίζουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με χοντροτριμμένο τυρί.
Κλείνουμε τις τυρόπιτες σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας καλά τις άκρες.
Αφήνουμε τις τυρόπιτες σκεπασμένες για 10 λεπτά.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Καλή Επιτυχία !!!!!!!

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ιταλική Πεπερονάτα .....


Υλικά:
8-10 πιπεριές διάφορες
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
40 ml. ξύδι από κόκκινο κρασί
80 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
φρέσκια μαντζουράνα
Φύλλα βασιλικού
Δενδρολίβανο
Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους.
Κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια, λωρίδες.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και πιέζουμε ελαφρά τις σκελίδες του σκόρδου να ανοίξουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα σκόρδα και τις πιπεριές, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε περίπου ένα φλυτζάνι νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
- Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε και τις 1-2 ντομάτες ψιλοκομμένες.
Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ξύδι, την μαντζουράνα, το δενδρολίβανο και τα φύλλα βασιλικού.
Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα
Σερβίρουμε την πεπερονάτα, σαν συνοδευτικό με μπρουσκέτες χωριάτικου ψωμιού και τριμμένη φέτα!

Καλή Επιτυχία !!!!!!!!

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ρύζι μπασμάτι με γαρίδες και σάλτσα κάρι......


Υλικά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή σησαμέλαιο, αν έχουμε)
500 γρ. γαρίδες μικρές (κατεψυγμένες και καθαρισμένες)
2 - 3 κουτ. σούπας πάστα πράσινου κάρι (το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ -στο τμήμα με τα ασιατικά προϊόντα- αλλά και σε ντελικατέσεν και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας σκόνη κάρι (στα ράφια με τα μπαχαρικά)
200 - 400 ml γάλα καρύδας (στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με είδη ζαχαροπλαστικής ή στα ράφια με τα ασιατικά προϊόντα - η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο ζουμερή θέλουμε τη σάλτσα)
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες για μισό λεπτό.
Προσθέτουμε την πάστα πράσινου κάρι ή το κάρι σε σκόνη και το γάλα καρύδας, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι, το μοιράζουμε στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τις γαρίδες με τη σάλτσα τους και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πουτίγκα σοκολάτας Light....


Υλικά
1 αβοκάντο
1 πολύ ώριμη μπανάνα
6 χουρμάδες
1/4 κούπας γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1κ.γ. βανίλια
1/4 κούπας σκόνη κακάο
1/4κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
1. Βάλτε το αβοκάντο, τη μπανάνα, τους χουρμάδες, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια στο multi και αλέστε τα μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα -για περίπου 45'' ή 1 λεπτό.
2. Προσθέστε το κακάο, την κανέλα και το αλάτι και χτυπήστε τα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα να δέσει και να έχει ομοιόμορφο χρώμα και πυκνότητα. Βάλτε το στο ψυγείο για μία ώρα (ή και παραπάνω) να παγώσει και σερβίρετε.

Καλή Επιτυχία !!!!

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ρολλά σφολιάτας με ζαμπόν και τυρί φέτα ....


Υλικά (για 20 κομμάτια)
1 φύλλο σφολιάτα ή ζύμη με προζύμι
12 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
150γρ. φέτα (περίπου)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Λίγος ξερός βασιλικός
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Αφήνετε τη ζύμη να ξεπαγώσει καλά
2. Λιώνετε τη φέτα και την ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, το βασιλικό και λίγο πιπέρι
3. Κόβετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και την πατάτε λίγο με τα δάχτυλά σας ώστε να απλώσει ελαφρά
4. Σε κάθε κομμάτι ζύμης βάζετε 3 φέτες ζαμπόν και λίγη φέτα
5. Διπλώνετε σε ρολό, φροντίζοντας να ενωθούν καλά οι άκρες
6. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε κάθε ρολό σε 5 ροδέλες
7. Τις απλώνετε σε ταψί καλυμένο με λαδόκολλα και ψήνετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυκάκι με γιαούρτι και ανανά.... Light


Υλικά
2 κουτιά ανανάς
2 φακελάκια ζελέ ανανά
1 φυτική σαντιγί
1 κιλό γιαούρτι με 2% λιπαρά
φρέσκο φιστίκι Αιγίνης
λίγο γλυκό κρασί

Εκτέλεση
1. Ανοίγετε τις κονσέρβες του ανανά και τις στραγγίζετε καλά, κρατώντας 4 φέτες για το γαρνίρισμα και ψιλοκόβοντας όλες τις υπόλοιπες.
2. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνετε 1 ποτήρι από το σιρόπι του ανανά και διαλύετε μέσα σε αυτό τα 2 φακελάκια του ζελέ. Ανακατεύετε καλά πάνω στη φωτιά προσέχοντας να μη φουσκώσει το ζελέ ενώ βράζει.
3. Μόλις λιώσει καλά η σκόνη, βάζετε το ζελέ σε ένα μπολ για να κρυώσει και το αφήνετε μέχρι να πήξει.
4. Χτυπάτε καλά τη σαντιγί και προσθέτετε το γιαούρτι. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε το ζελέ ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Έπειτα ρίχνετε και τον κομμένο ανανά και ανακατεύετε καλά.
5. Βάζετε το γλυκό μέσα σε ένα γυάλινο μπολ, το στρώνετε καλά, το σκεπάζετε με μια μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.
6. Όταν το βγάλετε για να το σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με φιστίκι Αιγίνης, βάζετε στη μέση μια ροδέλα ανανά και στο κέντρο του ένα κερασάκι. Γαρνίρετε με τις υπόλοιπες ροδέλες, όπως προτιμάτε.

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυκόξινες σαρδέλες......


ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισµένες από τα εντόσθια και το κεφάλι
αλεύρι για τηγάνισµα
500 ml έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισµα + 1/4 φλ. επιπλέον για το σοτάρισµα
800 γρ. κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. κουκουναρόσπορο
2 κ.σ. σταφίδες, ξανθές
4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
1/4 φλ. λευκό ξίδι
ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουµε τις σαρδέλες σε ένα µπολ µε νερό. Τις καθαρίζουµε µία µία, αφαιρώντας τα λέπια και το δέρµα τους. Ανοίγουµε το ψάρι (σαν βιβλίο), σέρνοντας το δάχτυλό µας κατά µήκος της κοιλιάς. Ανασηκώνουµε το κόκαλο και το αφαιρούµε σπάζοντάς το στο σηµείο της ουράς. Κλείνουµε το ψάρι και το αφήνουµε σε σουρωτήρι, µέχρι να καθαρίσουµε όλα τα ψάρια. Τα αλατίζουµε και τα αλευρώνουµε.
Τηγανίζουµε τα ψάρια σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σε καθαρό τηγάνι, βάζουµε το λάδι, τα κρεµµύδια, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τη ζάχαρη. Σκεπάζουµε και αφήνουµε να σoταριστούν σε χαµηλή φωτιά. Πρέπει το κρεµµύδι να µαλακώσει και να παραµείνει λευκό. Σβήνουµε µε το ξίδι και αφήνουµε να εξατµιστεί.
Τακτοποιούµε τα ψάρια σε µια στρώση σε ένα πυρέξ και τα σκεπάζουµε µε το µείγµα των κρεµµυδιών. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε να µαριναριστούν από 24 ως 48 ώρες στο ψυγείο. Τρώγονται κρύες, µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και ξύσµα λεµονιού.

Καλή Επιτυχία !!!!!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Μπιφτέκια με κάρυ και σάλτσα μανιταριών.....


Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2-3 βρασμένες πατάτες
2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) τριμμένα στο μπλέντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
αλάτι - πιπέρι


Υλικά: για τη σάλτσα μανιταριών
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες ή μανιτάρια σε κονσέρβα
1/2-1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
χυμό μισού λεμονιού
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά τον πουρέ της πατάτας, το πράσο, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε.
Πλάθουμε σε μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τα τοποθετουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-45 περίπου λεπτά.

Σάλτσα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αχνίζουμε τα μανιτάρια.  Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το μαϊντανό και τέλος την κρέμα γάλακτος.
Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού η κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε επάνω στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με μικρά κλαδάκια μαϊντανού.

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Ποιοι κινδυνεύουν από τα καλοκαιρινά ουζάκια στην παραλία


Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με αγαπημένους μεζέδες στην παραλία. Ουζάκι με λίγο χταπόδι, κανένα τηγανιτό καλαμαράκι και άλλα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, αυτή η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια μπορεί να κρύβει για κάποιους παγίδες.
Μια τέτοια κατηγορία ανθρώπων, που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, είναι άτομα με υψηλό ουρικό οξύ.
Τα επίπεδα του ουρικού στο αίμα αυξάνονται λόγω δυσκολίας στην αποβολή του από τα νεφρά, λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής πλούσιας σε πουρίνες (που κατά τη διάσπασή τους παράγεται ουρικό οξύ στον οργανισμό), λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λόγω γενετικής ανωμαλίας που οδηγεί σε αυξημένο ρυθμό σύνθεσης πουρινών αλλά κυρίως λόγω ανεπαρκούς δράσης ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πουρινών

Αν και ο περιορισμός των διαιτητικών πουρινών δεν μεταβάλει σημαντικά τη δεξαμενή ουρικού στον οργανισμό, οι ασθενείς με υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα πρέπει να ενθαρρύνονται να περιορίσουν ή να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες . Από τα πιο πλούσια είναι τα θαλασσινά αλλά και το αλκοόλ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι αν έχει ανεβασμένο ουρικό οξύ, θα πρέπει να ξεχάσει ή τουλάχιστον να περιορίσει σημαντικά συνήθειες που περιλαμβάνουν συνδυασμό θαλασσινών με αλκοόλ, όπως τα καλοκαιρινά ουζάκια σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι.

Διατροφή και αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας



Αν η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ιογενής θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της, ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τον οργανισμό όσο διαρκεί η ασθένεια:


• Ενυδατωθείτε: η γατρεντερίτιδα συνοδεύεται από εκτεταμένη απώλεια υγρών, επομένως ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αν η κατανάλωση νερού σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τσάι και προσπαθείτε να το πίνετε λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ο οργανισμός το αφομοιώνει καλύτερα. Αν ακόμα και το τσάι σας δυσκολεύει, δοκιμάστε παγάκια νερού αφήνοντας τα να λιώσουν αργά στο στόμα σας.

• Εφόσον δεν είστε σε οξεία φάση και τα συμπτώματα είναι ανεκτά, δοκιμάστε ανά 3-4 ώρες να τρώτε μικρές ποσότητες από τρόφιμα με ήπια γεύση: φρυγανιές, ρύζι, μπανάνα, μήλο, σούπα με βραστό κοτόπουλο. Σταδιακά αυξάνετε τις ποσότητες ανάλογα με την ανοχή σας.

• Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα λιπαρά τρόφιμα, καθώς τα δύο πρώτα εντείνουν την αφυδάτωση και είναι ερεθιστικά για το γαστρεντερικό, ενώ τα λιπαρά τρόφιμα είναι δύσπεπτα.

• Μετά την ανάρρωση σας, ενδέχεται για μερικές μέρες (έως και δύο εβδομάδες) να παρουσιάσετε δυσανεξία στη λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή αποφύγετε τα γαλακτοκομικά μέχρι να εγκατασταθεί η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου σας και όταν αυτό γίνει, σταδιακά επανεισάγετε τα.

Πηγή

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Καλοκαιρινά cocktail… διαίτης!

Δροσιστική απόλαυση με λίγες θερμίδες 
Τα καλοκαίρια τα περιμένουμε για τρεις λόγους. Τη θάλασσα, τον ήλιο και τα ποτά! Ο τρίτος λόγος όμως, για τις γυναίκες μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη διατροφική παγίδα αφού συνήθως τα λατρεμένα cocktails έχουν πολλές θερμίδες. Σήμερα, λοιπόν, σας έχουμε τις συνταγές εκείνες που θα μετατρέψουν το αγαπημένο σας cocktail, σε διαίτης. 
Lynchburg Lemonade
Lynchberg-lemonade
 Γρήγορη και δροσιστική με μόλις 107 θερμίδες.
 Θα χρειαστείτε:  50ml ουίσκι, 25ml χυμό λεμονιού και 25ml χυμό lime. Τα ανακατεύετε με θρυμματισμένο πάγο και συμπληρώνετε  με λεμονάδα διαίτης.
Μοjito
Mojito
Το απόλυτο καλοκαιρινό cocktail με μόλις 95 θερμίδες.
Θα χρειαστείτε: 50ml ρούμι, 1 lime κομμένο σε 6 κομμάτια, λίγα φύλλα δυόσμου και  25ml σιρόπι ζάχαρης . Τα ανακατεύετε με θρυμματισμένο πάγο και συμπληρώνετε σόδα.
Margarita
Margarita
Απλά λατρεμένο cocktail. Συνήθως περιέχει πάνω από 400 θερμίδες, τι λέτε να την δοκιμάσετε με 170 θερμίδες;
Θα χρειαστείτε: 35ml τεκιλα, 1 μεζούρα λικέρ, 15ml lime ή χυμό λεμονιού . Ανακατεύετε και σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο.  
Strawberry Daiquiri
Strawberry-Daiquri
Από τα πολύ αγαπημένα ποτά του καλοκαιριού, που όμως δεν το πετυχαίνουν όλοι οι barmen. Φτιάξτε το δικό σας φράουλα daiquiri με μόλις 60 θερμίδες.
Θα χρειαστείτε: 50ml ρούμι, 25ml χυμό lime, 50ml σιρόπι φράουλας χωρίς θερμίδες και θρυμματισμένο πάγο.  Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά με τον πάγο.
Sangria
Sangria1
Ένα ποτήρι δροσιστικής Sangria με 173 θερμίδες.
Θα χρειαστείτε: Μήλα, πορτοκάλια και μαύρα σταφύλια. Κόβετε φέτες από τα μήλα και τα πορτοκάλια και μαζί με τα σταφύλια τα προσθέτετε σε κόκκινο  κρασί (3 μπουκάλια). Συμπληρώνετε με lemon soda διαίτης και τα ανακατεύετε σε μια μεγάλη κανάτα.  
Vodka Cranberry
Cranberry-codder
Αυτό το κλασσικό cocktail έχει μόλις 65 θερμίδες.
Θα χρειαστείτε: 25ml βότκα, θρυμματισμένο πάγο και χυμό cranberry. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Σαμπάνια
Champagne1
 Με μόλις 85 θερμίδες το ποτήρι, η σαμπάνια παραμένει ο βασιλιάς των ποτών.  Να σημειωθεί ότι είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θα την βρείτε παντού. 



Πηγή: http://www.queen.gr/YGEIA-FITNESS/DIATROFH-DIAITES/item/79342-kalokairina-cocktaildiaitis#ixzz2ehnos7Jg

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσακάς με καραβιδόψιχα.....




Υλικά:
3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
3 κολοκυθάκια μεγάλα
4 πατάτες μεγάλες, κομμένες σε ροδέλες
1 κιλό καραβιδόψιχα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμενο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό αρετσίνωτο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από το μύλο λαχανικών
2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι

Μπεσαμέλ ελαιόλαδου:Υλικά
 4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα ζεστό
 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 αλάτι
 πιπέρι
 μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:
Τυλίγουμε τις μελιτζάνες σε αλουμινόχαρτο, αφού τις τρυπήσουμε ελαφρά με ένα πιρούνι, και τις ψήνουμε σε μέτρο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν, τις κόβουμε ροδέλες. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια, κόβουμε ροδέλες και τα τηγανίζουμε ελαφρά. Κόβουμε την καραβιδόψιχα σε κυβάκια και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την καραβίδα, αλατοπιπερώνοντας ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και το δυόσμο. Αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου για 10 λεπτά μέχρι να πιεί λίγο τα υγρά του και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα πυρέξ βάζουμε τις πατάτες και αλατίζουμε ελαφρά. Στρώνουμε μια στρώση κιμά καραβίδας, μια στρώση κολοκυθάκι, άλλη μια στρώση κιμά και τελειώνουμε με μια στρώση μελιτζάνας. Μοιράζουμε και τον υπόλοιπο κιμά, αν μας έχει περισσέψει, και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά.

 Καλή Επιτυχία !!!!!!!!!!

Συνταγή: Λευτέρης Λαζάρου

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ομελέτα χωριάτικη....


Υλικά:
αυγά 8
ντομάτες 2 ώριμες και σφιχτές, κομμένες σε κύβους
πιπεριά πράσινη 1 κομμένη σε κύβους
κρεμμύδια φρέσκα 2 ψιλοκομμένα
κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο
φέτα σκληρή 200 γρ.
γραβιέρα ή Σαν Μιχάλη 200 γρ.
βούτυρο 80 γρ.
αλάτι λίγο
πιπέρι άσπρο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση:
Κομματιάζετε τη φέτα ή την κόβετε κυβάκια και τρίβετε σε χοντρό τρίφτη τη γραβιέρα ή το Σαν Μιχάλη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατάλληλο και για φούρνο) ζεσταίνετε τα 2/3 από το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτετε το κίτρινο τριμμένο τυρί. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τη φέτα, τη ντομάτα και την πιπεριά, αλατίζετε και τα περιχύνετε με λίγο λάδι.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, 2 κουταλιές νερό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζετε το τηγάνι με τα κρεμμύδια να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά από πάνω. Ανασηκώνετε λίγο για να πάει παντού το μείγμα των αυγών. Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε την ομελέτα να σιγοψηθεί για 8’-10’ περίπου.
Μόλις η ομελέτα είναι έτοιμη, τη βάζετε στο γκριλ για λίγο (μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της) και τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα. Από πάνω σερβίρετε μια ποσότητα από τη φέτα, τη ντομάτα και την πιπεριά. Συνοδεύετε με την υπόλοιπη σαλάτα

Καλή Επιτυχία !!!!!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ζελέ σοκολάτα-μπανάνα....


Υλικά (για 6-8 άτομα):
4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
100 γρ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 0-2% λιπαρά
70 ml φρέσκο γάλα, 1,5% λιπαρά
1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη
1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση: 1 μπανάνα κομμένη σε λεπτές ροδέλες και λίγο μέλι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το γάλα και διαλύετε σ' αυτό την ζελατίνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε σε χοντρές ροδέλες και τις χτυπάτε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Προσθέτετε στο μπλέντερ τη λιωμένη (αλλά όχι καυτή) κουβερτούρα και τα χτυπάτε όλα μαζί για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, το γάλα με την ζελατίνη, και το μέλι (αν θέλετε). Τα χτυπάτε όλα μαζί για 4-5 δευτερόλεπτα.
Αδειάζετε το μίγμα σε μια μικρή φόρμα, αφού πρώτα την έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνετε το γλυκό να «σφίξει» για περίπου 4-5 ώρες.
Όταν πρόκειται να το ξεφορμάρετε, βυθίζετε τη βάση της φόρμας σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη βραχεί το γλυκό.
Τέλος, αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα, περιχύνετε με μέλι και στολίζετε με τις φετούλες μπανάνας.

Καλή Επιτυχία !!!!!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ω-3 λιπαρά οξέα σύμμαχος της υγείας της καρδιάς



Το ενδιαφέρον για το δυνητικά προστατευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία της καρδιάς ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1950, όπου και άρχισε να φαίνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των Εσκιμώων, οι οποίοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ψαριών.

Οι κάρδιο-προστατευτικές δράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχουν αποδοθεί μόνο στα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται στα ψάρια, δηλαδή στο εικοσαπεντανοϊκό και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, αλλά στο λινολενικό οξύ το οποίο βρίσκεται στον καρπό της σόγιας και στα έλαια λιναρόσπορου και ελαιοκράμβης.

Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να παρέχει κάρδιο-προστατευτικές δράσεις μέσω ποικίλων μηχανισμών που παρουσιάζονται παρακάτω. Συγκεκριμένα, τα ω-3 λιπαρά οξέα:

• Αναστέλλουν τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης μειώνοντας την υπάρχουσα φλεγμονή.
• Προστατεύουν από την απόφραξη των αγγείων.
• Επάγουν την ελάττωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
• Επάγουν την παραγωγή αντι-φλεγμονωδών εικοσανοειδών μορίων ευνοώντας την αγγειοδιαστολή και την παραγωγή αντιθρομβωτικών μορίων.

Σύμφωνα, με τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε τακτική βάση τόσο από άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου όσο και από το γενικό πληθυσμό, με σκοπό την προαγωγή υγείας αλλά και την πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Φιλέτα μπακαλιάρου με άνηθο και μουστάρδα......


Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα γαλλικού τύπου Ντιζόν
1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
50 γρ. φρέσκα ψίχουλα ψωμιού
25 γρ. κουκουνάρι ψιλοκομμένο
4 φιλέτα μπακαλιάρου μέτρια σε μέγεθος (χωρίς πέτσα και κόκαλα)
40 γρ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και την κόκκινη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε ανακατεύοντας τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα 2΄-3΄ ακόμη. Προσθέτετε κατόπιν τον άνηθο, τα ψίχουλα ψωμιού και το κουκουνάρι και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
Τοποθετείτε τα φιλέτα ψαριού σε ένα ταψί. Απλώνετε από πάνω το μείγμα μουστάρδας και πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το σκεύος και ψήνετε 15΄. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 5΄ μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρετε τα φιλέτα μπακαλιάρου με πατάτες και φρέσκα λαχανικά.

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πικάντικα κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με κάρρυ, .....


Υλίκά:
    300 γραμμάρια Στήθος κοτόπουλου κιμά
    300 γραμμάρια μπούτι κοτόπουλο σε κιμά
    2 κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο, ξύσμα από 2 λεμόνια ή λαϊμ, 1 κουταλιά κάρυ
    1 Αυγό
    2 χούφτες κορνφλεικς
    Μυρωδικά
    Αλάτι
    Πιπέρι


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα κοτόπουλα με το σκόρδο και τα μυρωδικά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδι, τα σωτάρουμε και ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Πλάθουμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καλή Επιτυχία !!!!!!!

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Παπαρδέλες με μπρόκολο και σαλάμι......


Υλικά:
μπρόκολο: 400 γρ. κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
σαλάμι αέρος: 12 φέτες
αρωματικά χόρτα (μαϊντανός, θυμάρι, άνηθος): 2 κουταλιές της σούπας
παπαρδέλες,  500 γρ.
ελαιόλαδο: 6 κουταλιές σούπας
ξίδι: 2 κουταλιές σούπας
μουστάρδα: 2 κουταλάκια γλυκού
σκόρδο: 1 σκελίδα, λιωμένη
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
τυρί τριμμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βράζετε τα μπουκετάκια μπρόκολου μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά να κρατήσουν ζωντανό το χρώμα τους. Τα στραγγίζετε καλά, τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζετε με τα αρωματικά χόρτα.
Χτυπάτε στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα το λάδι με το ξίδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το αλατοπίπερο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Περιχύνετε με αυτή τη σάλτσα το μπρόκολο.
Βράζετε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζετε καλά. Τα ρίχνετε όπως είναι καυτά στο μπολ με το μπρόκολο και προσθέτετε το σαλάμι. Ανακατεύετε και σερβίρετε, αφού πασπαλίσετε με τριμμένο τυρί.

Καλή Επιτυχία !!!!!!

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πίτα με φέτα, μαϊντανό και πιπεριές Φλωρίνης......

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Βιτάμ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 αβγά
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Αλάτι-πιπέρι
 Χωριατικο φύλλο Η ετοιμο απο το ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Χωριατικο φύλλο:
1 δόση για χωριάτικο φύλλο
500γρ. αλεύρι
1 κ. σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
λίγο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων

Φτιάχνει:
 4 φύλλα
Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε.
Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτωντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη.
Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα), τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν (ευκαιρία για να ετοιμαστεί η όποια γέμιση).
Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό (σεντονάκι) και ξεκινάμε την πίτα μας.
Κατα προτίμηση βάζουμε 2βφύλλα κάτω και 2 για σκέπασμα.
Όλα τα φύλλα μπαίνουν στο λαδωμένο ταψί τσαλακωτά, εκτός από το πάνω-πάνω και το κάθε ένα το αλείφουμε με λάδι.
Βιτάμ για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ:
Ζέστανε σε ένα φαρδύ τηγάνι το Βιτάμ και σόταρε με την πολύτιμη βοήθειά του τις πιπεριές με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Μετά αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το σκόρδο και το μαϊντανό (ή ακόμα και φρέσκο δυόσμο ή μαντζουράνα). Εναλλακτικά, μπορείς να ψήσεις ολόκληρες τις πιπεριές στο φούρνο για 30 λεπτά σε ένα ταψί, να τις κλείσεις σε μια πλαστική σακούλα μέχρι να κρυώσουν λίγο, να τις ξεφλουδίσεις, να αφαιρέσεις τα σπόρια και μετά να τις βάλεις στην πίτα.
Κατέβασε ύστερα από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει το μείγμα, πρόσθεσε τη φέτα, τα αβγά και λίγο επιπλέον πιπέρι. Αν βάλουμε έτοιμο φύλλο ...θα βάλουμε τέσσερα κάτω και τέσσερα πάνω
Άνοιξε δύο χωριάτικα φύλλα και άλειψέ τα καλά με Bιτάμ καθώς τα στρώνεις στον πάτο του ταψιού (που επίσης έχεις αλείψει με Bιτάμ). Άπλωσε από πάνω τη γέμιση και στρώσε από πάνω άλλα δύο φύλλα, αλλά όχι επίπεδα: με μπόλικες ζάρες.
Άλειψε την πίτα με λιωμένο Bιτάμ, ράντισέ τη με νερό και ψήσ' τη για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει.

Καλή Επιτυχία !!!!!

scrolltotop