Υλικα:
3 μελιτζάνες τσακώνικες
8 κολοκυθάκια, κατά προτίμηση πολύ μικρά (ιδανικά με τους ανθούς τους)
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη (κατά προτίμηση Φλωρίνης)
1 πιπεριά κίτρινη χοντροκομμένη
3 μέτριες πατάτες
1 καρότο
4-5 ντομάτες μεγάλες ώριμες περασμένες από τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι γλυκού βασιλικό αποξηραμένο ή 2 κουτάλιες σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο + 4 κουταλιές της σούπας για το ντεκόρ
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
300 γραμ. φέτα μέτρια
100 γραμ. κοπανιστή Mυκόνου
Λίγο νερό
Εκτέλεση:
Κόβω τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια και τις βάζω σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις καλύπτει, για μισή ώρα. Μετά τις στραγγίζω, τις ξεπλένω 2-3 φορές και τις πιέζω με το χέρι να φύγει το πολύ νερό. Κόβω τα κολοκυθάκια σε χοντρούτσικες ροδέλες ή αφήνω ολόκληρα τα πολύ μικρά, αφού τα ξεπλύνω πολύ καλά και ιδιαιτέρως τους ανθούς τους, ανοίγοντάς τους με προσοχή και ρίχνοντας άφθονο νερό μέσα τους.
Xοντροκόβω τις πιπεριές, πατάτες, κρεμμύδια και το καρότο σε ροδέλες. Τρίβω τις ντομάτες σε τρίφτη και προσθέτω στο πολτό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, βασιλικό και τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύω καλά.
Βάζω σε ταψί όλα τα λαχανικά και από πάνω ρίχνω το μείγμα ντομάτας και το λάδι, φροντίζοντας να πάει σε όλο το ταψί. Ανακατεύω ελαφρά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς (προτιμότερο με αντιστάσεις) περίπου 70-80 λεπτά, ανακατεύοντας με προσοχή ενδιάμεσα. Αν χρειάζεται προσθέτω λίγο χλιαρό νερό. Στο τέλος, θα πρέπει τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει, ροδοκοκκινίσει και να έχουν μείνει με το λάδι τους.
Σάλτσα τυριού
Με ένα πιρούνι λιώνω κι ανακατεύω τα τυριά με λίγο νερό για να πάρω μια ρευστή σάλτσα. Όσο πιο ρευστή την θέλουμε τόσο περισσότερο νερό βάζουμε. Ιδανικά πρέπει να είναι μεσαίας ρευστότητας.
Καλή επιτυχία!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου