Αρχική σελίδα - Ηome page

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Λιβανέζικα σπανακοπιτάκια....



Υλικά:
για τη ζύμη:
200 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
νερό, όσο χρειαστεί

για τη γέμιση:
500 γρ. φρέσκο, τρυφερό, καθαρισμένο σπανάκι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 λεμόνι, το χυμό
5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 κ.σ. σουμάκ (σε καταστήματα μπαχαρικών)
3/4 κ.γ.αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αβγό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Γιά να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε σε βαθύ σκεύος το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι. Τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα και κατόπιν ρίχνουμε 2 κ.σ. κρύο νερό και ζυμώνουμε, να σχηματιστεί μια μέτρια, εύπλαστη ζύμη. Δεν τη ζυμώνουμε πολλή ώρα. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο περίπου1 ώρα.
Πλένουμε το σπανάκι, το στεγνώνουμε και το ψιλοκόβουμε. Το ανακατεύουμε καλά με το κρεμμύδι και το αλάτι και το αφήνουμε να σταθεί 1/2 ώρα. Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, ανακατεύοντας 2', σε χαμηλή φωτιά. Στίβουμε το σπανάκι με το χέρι να φύγουν τα υγρά που έχει αφήσει. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, το σουμάκ, το κουκουνάρι και πιπέρι και τα προσθέτουμε στο σπανάκι, ανακατεύοντας πολύ καλά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη εκτός ψυγείου και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 8 εκ., με τη βοήθεια π.χ. ενός φλιτζανιού. Βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση, αλείφουμε λίγο αβγό στην άκρη και κλείνουμε το πιτάκι πιάνοντάς το με τα τρία δάχτυλα, σχηματίζοντας τρίγωνο που ενώνεται στο κέντρο (φυσικά μπορούμε να δώσουμε και σχήμα μοσοφέγγαρου). Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 20'-25΄, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου