Αρχική σελίδα - Ηome page

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΌ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΤΥΡΊ ( ΦΈΤΑ ) ....



Για να φτιάξουμε τυρί φέτα:
Χρειαζόμαστε 70% γάλα πρόβειο και 30% γάλα κατσικίσιο  Όχι πως δεν γίνεται με σκέτο πρόβειο η σκέτο κατσικίσιο γάλα αλλά η ελληνική φέτα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και με παστεριωμένο γάλα από το Σούπερ Μάρκετ


Υλικά:
2 λίτρα γάλα φρέσκο
Πυτιά (Υπάρχει στα Σούπερ Μάρκετ )
Αλάτι
Σουρώνουμε το γάλα με πυκνό σουρωτήρι η τουλουπάνι για να το καθαρίσουμε από τυχόν τρίχες
Παστεριώνουμε το γάλα στους 65 βαθμούς (δηλ σκοτώνουμε τα μικρόβια που τυχόν υπάρχουν στο γάλα)
Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει καλά στους 35 βαθμούς και σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε την πυτιά (μια μύτη κουταλιού περίπου) και το αλάτι(μια γεμάτη κουταλιά) μέσα σε λίγο νερό.
Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η πυτιά και να πάει παντού.
Το αφήνουμε σε ηρεμία για 45-50 λεπτά περίπου. Μέχρι να δέσει και πάνω του να δημιουργηθεί ένα κιτρινωπό υγρό.( θα το δούμε αν γείρουμε λίγο την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν χοντρά κομματάκια από το τυρί μας και το αφήνουμε λίγο να καθίσει στον πάτο.
Στρώνουμε στο καλούπι το τουλουπάνι (τσαντίλα) και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο καλούπι με το τουλουπάνι και σουρώνουμε κρεμώντας το από κάπου βάζοντας μια λεκάνη από κάτω
Εγώ το αφήνω 4-5 ώρες και μετά το βγάζω από το τουλουπάνι και το γυρίζω μέσα στο καλούπι και από την άλλη άλλες 4-5 ώρες το περνώ και το κυλώ σε χονδρό αλάτι το βάζω μέσα σα ταψάκι  σκεύος για να μαζέψω και το υγρό που θα βγάλει.
Την επομένη το αποθηκεύω σε μπολ αδειάζοντας μέσα και το υγρό που έβγαλε. Αν δεν το σκεπάζει φτιάχνω άλμη με αλάτι χονδρό και τυρόγαλο(το υγρό που σούρωσε το τυρί μου).
Σας βάζω και το Video ...που με βοήθησε όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής......


Καλη Επιτυχία !!!!!
Καλή Επιτυχία !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου