Για τα φύλλα
1 πακέτο (450 - 500 γρ.) φύλλα κρούστας
1½ φλιτζάνι μείγμα από ψιλοκοπανισμένα ανάλατα φιστίκια αράπικα, αμύγδαλα και καρύδια
Για την κρέμα
½ νεροπότηρο ελαιόλαδο
½ ποτήρι καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κ.ά.)
1 νεροπότηρο ζάχαρη
5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι μασκαρπόνε (ή τυρί κρέμα)
4 - 5 κουτ. σούπας πραλίνα φουντουκιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Για το σιρόπι
2½ νεροπότηρα νερό
2½ νεροπότηρα ζάχαρη
2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο
1 φετούλα από ακέρωτο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αφήνω το σιρόπι κατά μέρος μέχρι να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λείο χυλό και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι, το μασκαρπόνε (ή το τυρί κρέμα), την πραλίνα, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη σκόνη βανίλιας και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα καλά σε παχύ χυλό.
Συναρμολόγηση: Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι βάζω 1 φύλλο κρούστας, τσαλακωμένο με τα χέρια μου σαν πλισέ, σαν φυσαρμόνικα. Πασπαλίζω με λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών και επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και οι ξηροί καρποί.
Αδειάζω το χυλό στα φύλλα στο ταψί και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω την πατσαβουρόπιτα για 30 - 35 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω για 4 - 5 λεπτά, τη χαράζω σε μικρά ή μέτρια τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνω με το κρύο σιρόπι.
Καλή Επιτυχία !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου