Υλικά:
- 10 κολοκυθάκια χοντρουλά
Για τον κιμά
- 1/2 κιλό κιμά (ανάμικτο χοιρινό - μοσχαρίσιο)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί (όχι γλυκό)
- 2 ζουμερές ντομάτες
- 1 κουτάκι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- τη μισή ψίχα από τα κολοκύθια
- 5 κ.σ. μαϊντανό
- 1 κόκκο μπαχάρι
- κουκουνάρι και μικρές μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
- αλατοπίπερο - ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
- 6 κ.σ. corn flour
- 6 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 ποτήρια γάλα
- 1/2 ποτήρι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Τα κολοκύθια έχουν μια διαδικασία στο άδειασμα, αλλά αν έχετε το κατάλληλο εργαλείο θα ξεμπερδέψετε γρήγορα. Εγώ πήρα έναν αφαιρέτη ψίχας κολοκυθιού που είναι μυτερός στην άκρη, και από την μια μεριά έχει δοντάκια, πολύ αποτελεσματικός! Κόβουμε τις άκρες από το κολοκύθι και με το εργαλείο αφαιρούμε την ψίχα τους. Καλό είναι να κρατάμε σφιχτά το κολοκύθι την ώρα που το κάνουμε αυτό, για να μην μας διαλυθεί. Την ψίχα αν δε θέλετε να την βάλετε στον κιμά, χρησιμοποιήστε την για κολοκυθοκεφτέδες (αυγό, αλεύρι, άνηθος, φέτα και τηγάνι, τέλειοι!).
Φτιάχνουμε τον κιμά. Τσιγαρίζω το τριμμένο κρεμμύδι με ελάχιστο ελαιόλαδο, προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνω με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτω το χυμό από τις 2 ντομάτες και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας με λίγο νερό να σκεπάζεται ο κιμάς. Προσθέτω την ψίχα από τα κολοκύθια περασμένη στο multi, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και προαιρετικά τον μαϊντανό, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Κλείνω το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και τον αφήνω για 1 ώρα περίπου. Παρακολουθούμε το νερό, δεν πρέπει να μας βγει στεγνός ο κιμάς αλλά να έχει ζουμί για να ψηθεί το κολοκύθι.
Για την μπεσαμέλ, η διαδικασία είναι η γνωστή: σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το corn flour και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη για να μη μας σβωλιάσει. Ρίχνουμε πολύ λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το corn flour. Μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Συναρμολόγηση! Γεμίζουμε με ένα μικρό κουταλάκι τα κολοκύθια με τον κιμά, και τα στοιβάζουμε δίπλα δίπλα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Τη γέμιση και τα υγρά που περισσεύουν τα βάζουμε ανάμεσά τους. Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, και λίγο τυρί τριμμένο να κάνει κρούστα. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 μέχρι τα κολοκυθάκια να πάρουν χρώμα και είναι μαλακά. Εάν φοβηθείτε μη σας αρπάξουν, βάλτε αλουμινόχαρτο το πρώτο μισάωρο και αφαιρέστε το μετά.
Καλή επιτυχία!!!!!1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου