Ετικέτες - Θέματα

Αρχική σελίδα - Ηome page

Ότι Κάτσι ...

Ότι Κάτσι ...

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Μελομακάρονα!





Υλικά
32 κομμάτια
600 γρ αλεύρι μαλακό
200 γρ χυμός μανταρίνι
165 γρ ηλιέλαιο
100 γρ ελαιόλαδο
25 γρ βούτυρο αγελάδoς
15 γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κγ σόδα
ξύσμα από δύο μανταρίνια
1 γεμάτο κγ κανέλα
1 κγ γαρίφαλο
Σιρόπι:
500 γρ νερό
700 γρ ζάχαρη
100 μέλι
2 μανταρίνια κομμένα στη μέση
2 ξυλάκια κανέλας
Μέλωμα:
Μέλι
Φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι από το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί εκτός από το μέλι σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση αφήνω για 1 λεπτό-μόνο- κατεβάζω από το μάτι και προσθέτω το μέλι. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει και βάζω στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο.

 
Ξεκινάω την ζύμη:

 
Αναμειγνύω όλα τα υλικά για την ζύμη σε λεκανιτσα με ένα σύρμα ώστε τα λιώσει η άχνη και η σόδα και να πάνε παντού τα μυρωδικά. Η ζαχαρη μπορεί να φαίνεται λίγη αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω.

 
Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι όλο όπως είναι στην λεκανίτσα. Τώρα με τα χέρια σας ανακατεύετε το μείγμα αλλά με πολύ απαλές κινήσεις και κυρίως με τα δάχτυλα σας όχι με τις παλάμες ή σαν μπουνιά όπως όταν ζυμώνουμε ψωμί. Εδώ η διαδικασία μοιάζει περισσότερο σαν να "ξεμπερδεύετε" μαλλιά ή το μείγμα μας στην προκειμένη περίπτωση με τα δάχτυλα σας αν γίνομαι κατανοητή... Στόχος είναι να ενσωματωθεί το αλεύρι και είστε έτοιμοι χωρίς πολλά πολλά.


 
Για το πλάσιμο πρώτα απλώνετε μία λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και με συνοπτικές διαδικασίες τους δίνετε οβάλ σχήμα και τρυπάτε καλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Έτσι το μελομακάρονο θα απορροφήσει αποτελεσματικά το σιροπάκι μέχρι μέσα. Εμένα μου βγήκαν πιο μεγάλα απο ότι τα ήθελα εσάς σας προτείνω το μέγεθος να είναι πιο μικρό.


 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.

 
Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα βουτάμε στο παγωμένο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα το καθένα και όχι παραπάνω γιατί θα μαλακώσουν πολύ. Μετά τα ακουμπάμε σε σχάρα για να τα στραγγίσουν.

 
Εάν φτιάξουμε διπλή δόση πριν βάλουμε την επόμενη φουρνιά για ψήσιμο φροντίζουμε να σιροπιάσουμε πρώτα τα μελομακάρονα που ήδη βγήκαν από τον φούρνο για να μην μας κρυώσουν.

 
Τέλος περνάμε στο μέλωμα:

 
Σε μία πιατέλα στρώνουμε λωρίδες μελιού και τριμμένο φυστικιού Αιγίνης. Τοποθετούμε μία στρώση σιροπιασμένα μελομακάρονα από πάνω και επαναλαμβανουμε την διαδικασία ραντίσματοςμε μέλι-φυστικι Αιγίνης.


 
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα μελομακάρονα θα απορροφήσουν σιγά σιγά το μέλι και σε μερικές ώρες δεν θα φαίνεται το μέλι στην επιφάνεια τους-αρκει να το κάνετε αυτό όσο είναι ζεστά. Έτσι παίρνετε σούπερ μελένια μελομακάρονα με ζουμερό σιροπιαστό εσωτερικό!!!

 
Καλή σας επιτυχία και απόλαυση!
Καλή χρονιά σε όλους!


























  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

scrolltotop