Ετικέτες - Θέματα

Αρχική σελίδα - Ηome page

Ότι Κάτσι ...

Ότι Κάτσι ...

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Κοτόπιτα με πιπεριές και φέτα ......


Υλικά:
   Για τα φύλλα:
    500 - 550 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up)
    250 γραμ. μαργαρίνη (σε κυβάκια)
    200 γραμ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
   1 αυγό
    1 κουτ. γλυκού αλάτι

   Για τη γέμιση:
    250 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο
    250 γραμ. πιπεριές χρωματιστές, διάφορες
    100 γραμ. φέτα
    1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
    2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
    ½ κρασοπότηρο κρασί
   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    ρίγανη
   ½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για τη μπεσαμέλ:
    1½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
    1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
    μοσχοκάρυδο
    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό (αν θέλουμε εντονότερη γεύση, προσθέτουμε 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πατάτα και λίγο σέλινο).
Το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, το φυλάμε χωρισμένο σε μερίδες στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε σε σούπες, ή για ενισχυτικό γεύσης. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Όταν παγώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο που μας έχει μείνει από άλλο φαγητό).
Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κοτόπουλο και το ελαιόλαδο.
Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και τα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πιει τελείως τα υγρά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, για 10' - 15' να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, βάζοντας όλα τα υλικά σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι και βάζοντάς τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πήξει ελαφρά και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από την φωτιά.
Όταν κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και έπειτα ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και τη μπεσαμέλ, ανακατεύοντάς την, κι αυτή καλά.
Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, (προσέχουμε να μην το κάνουμε λεπτό).
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 ή 32 εκ. και με μια σπάτουλα (γιατί κολλάει), ανασηκώνουμε λίγο το φύλλο, το τυλίγουμε στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Αν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε και απλώνουμε τη γέμιση, με τον πλάστη κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, τα βρέχουμε με λίγο νερό, γύρω - γύρω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και πατώντας ελαφρά με το χέρι μας, ενώνουμε τα δύο φύλλα.
Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, με αντιστάσεις, για περίπου 40' - 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

scrolltotop