400 γρ. φασόλια λευκά μικρά
250 γρ. φασόλια μαύρα μικρά
2 μελιτζάνες μέτριες
4 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 καυτερή πιπερίτσα πολύ ψιλοκομμένη
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό νερό
φλούδα ποροκαλιού
μπόλικο μαϊντανό
ελαιόλαδο
μείγμα βοτάνων (δείτε σχετική συνταγή)
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με βραστό νερό που να τα σκεπάζει για μια ώρα (δεν τα μουλιάζουμε απο το προηγούμενο βράδυ). Τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Τα βάζουμε στη γάστρα ή σε πυρέξ που κλείνει από πάνω και τα ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το λάδι, τον κύβο λαχανικών και το μείγμα βοτάνων.
Προσθέτουμε λίγη φλούδα από πορτοκάλι και λίγο ζεστό νερό (1/2 ποτήρι περίπου) και το βάζουμε να ψηθεί σε φούρνο (αντιστάσεις πάνω - κάτω) για 60-90 λεπτά στους 200.
Το βγάζουμε και ανακατεύουμε ανά μισάωρο και συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό εάν σωθεί.
Το σερβίρουμε ζεστό με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μείγμα βοτάνων
Υλικα:
50 γρ. κορίανδρο (5 κουτ. Σουπ.)
10 γρ μαραθόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ σουσάμι (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ λιναρόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)
50 γρ σιναπόσπορο κίτρινο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ ρίγανη (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ θρούμπη (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ θυμάρι (3 κουτ. Σουπ.)
5 γρ δεντρολίβανο (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ άνηθο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ δυόσμο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ πιπέρι μαύρο (1 κουτ. Σουπ.)
100 γρ αλάτι (4 κουτ. Σουπ.)
Διαδικασία:
Αναμιγνύουμε τα παραπάνω βότανα στην αδρή τους μορφή και τα αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα.
Αυτό το αλάτι περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C ) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα.
Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.
Καλή Επιτυχία !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου