Ετικέτες - Θέματα

Αρχική σελίδα - Ηome page

Ότι Κάτσι ...

Ότι Κάτσι ...

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

“Super” ασπιρίνη συρρικνώνει καρκινικούς όγκους!!

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού




Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουσία της ασπιρίνης μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη 11 διαφορετικών τύπων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων - όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη, του μαστού και της λευχαιμίας – χωρίς να βλάπτουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα.
Σε ποντίκια που έφεραν όγκους ανθρώπινου καρκίνου του παχέος εντέρου και δόθηκε η νέο ασπιρίνη, γνωστή ως NOSH ασπιρίνη, έγινε συρρίκνωση των καρκινικών κύτταρον κατά 85 τοις εκατό με επακόλουθη αυτοκαταστροφή των όγκων, χωρίς οποιαδήποτε σημάδια τοξικότητας στους ποντικούς.
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Khosrow Kashfi από το City College της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Αν αυτό που είδαμε στα ζώα, μπορεί να μεταφραστεί στους ανθρώπους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για να συρρικνώσει τους όγκους πριν από τη χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απλή ασπιρίνη μπορεί να μειώσει το μέγεθος ορισμένων όγκων έως και κατά 50%. Όμως, παρατεταμένη χρήση της παλιάς μορφή του φαρμάκου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως υπερβολική αιμορραγία, έλκη ή βλάβη στα νεφρά.
Ο καθηγητής Kashfi είπε: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ασπιρίνη που δείχνουν ότι όταν λαμβάνεται σε τακτική βάση , κατά μέσο όρο, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 50 % σε σύγκριση με τους μη χρήστες». Αλλά πρόσθεσε : «Τα βασικά συστατικά αυτής της νέας ένωσης είναι ότι είναι παρά πολύ ισχυρή και όμως έχει ελάχιστη τοξικότητα στα κύτταρα».
Μόνο 24 ώρες μετά από θεραπευτική αγωγή μιας καλλιέργειας καρκινικών κυττάρων με ασπιρίνη-NOSH, η ασπιρίνη-NOSH έδειξε 100.000 φορές μεγαλύτερη δραστικότητα από την απλή ασπιρίνη.
Ο Καθ. Kashfi δήλωσε: «Στις 72 ώρες, είναι περίπου 250.000 φορές πιο ισχυρή σε μια κυτταρική καλλιέργεια ίη vitro έναντι του ανθρώπινου καρκίνου του παχέος εντέρου. Έτσι, χρειάζεται μικρότερη ποσότητα του φαρμάκου για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα».
Η νέα ένωση βασίζεται σε ένα υβρίδιο δύο προηγούμενων συνθέσεων.
Ένα μέρος της υβριδικής ασπιρίνης απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου ( ΝΟ ), το οποία βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου. Το άλλο μέρος, υδρόθειο ( H2S ), το οποίο οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότ ενισχύει την ικανότητα καταπολέμησης του καρκίνου της ασπιρίνης.
diaforetiko.gr : cancer scientist 2011012b Super ασπιρίνη συρρικνώνει καρκινικούς όγκους!!
Οι ερευνητές βρήκαν το υβρίδιο πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι τα δύο συστατικά από μόνα τους στη ενίσχυση τόσο της ασφάλειας όσο και της δύναμης της ασπιρίνης κατά του καρκίνου.
Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία από το φάρμακο που βασίζεται σε αυτό το υβρίδιο απαιτεί χαμηλότερες δόσεις για να είναι αποτελεσματική και ως εκ τούτου ελαχιστοποιεί και εξαλείφει τις δυνητικές παρενέργειές της.
Στη δεύτερη μελέτη, σε ποντίκια που φέρουν όγκους ανθρώπινου καρκίνου του παχέος εντέρου στις λαγόνες και δόθηκε από του στόματος NOSH – ασπιρίνη , η ουσία προκάλεσε την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου χωρίς οποιαδήποτε σημάδια τοξικότητας στο ποντίκια.
Στο άρθρο του περιοδικού ACS Medicinal Chemistry Letters, ο καθηγητής Kashfi σημείωσε ότι το φάρμακο απέχει ακόμη μερικά χρόνια από τα ράφια των φαρμακείων αλλά δοκιμές τοξικότητας και κλινικές δοκιμές θα είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του φαρμάκου για ανθρώπινη χρήση.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και πραγματοποιήθηκε από τον Dr Ravinder Kodela και ο Dr Mitali Chattopadhyay.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

scrolltotop