Ετικέτες - Θέματα

Αρχική σελίδα - Ηome page

Ότι Κάτσι ...

Ότι Κάτσι ...

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι κινδυνεύουν από τα καλοκαιρινά ουζάκια στην παραλία


Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με αγαπημένους μεζέδες στην παραλία. Ουζάκι με λίγο χταπόδι, κανένα τηγανιτό καλαμαράκι και άλλα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, αυτή η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια μπορεί να κρύβει για κάποιους παγίδες.
Μια τέτοια κατηγορία ανθρώπων, που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, είναι άτομα με υψηλό ουρικό οξύ.
Τα επίπεδα του ουρικού στο αίμα αυξάνονται λόγω δυσκολίας στην αποβολή του από τα νεφρά, λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής πλούσιας σε πουρίνες (που κατά τη διάσπασή τους παράγεται ουρικό οξύ στον οργανισμό), λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λόγω γενετικής ανωμαλίας που οδηγεί σε αυξημένο ρυθμό σύνθεσης πουρινών αλλά κυρίως λόγω ανεπαρκούς δράσης ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πουρινών

Αν και ο περιορισμός των διαιτητικών πουρινών δεν μεταβάλει σημαντικά τη δεξαμενή ουρικού στον οργανισμό, οι ασθενείς με υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα πρέπει να ενθαρρύνονται να περιορίσουν ή να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες . Από τα πιο πλούσια είναι τα θαλασσινά αλλά και το αλκοόλ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι αν έχει ανεβασμένο ουρικό οξύ, θα πρέπει να ξεχάσει ή τουλάχιστον να περιορίσει σημαντικά συνήθειες που περιλαμβάνουν συνδυασμό θαλασσινών με αλκοόλ, όπως τα καλοκαιρινά ουζάκια σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

scrolltotop